در این مقاله، چند راه دیگر نفوذ شیطان در انسان را مورد بررسی قرار خواهیم دهیم.
استزلال: یکی از راههای شیطان برای دور ساختن انسان از صراط مستقیم، استزلال یعنی ایجاد تزلزل در او در هنگام انجام اعمال نیک و همچنین مقابله با تصمیمات و اعمال ناشایست است. شیطان این گونه به انسان القا میکند که توانایی انجام اعمال خوب و عدم انجام اعمال بد را ندارد. به طور کلی شعار اصلی شیطان «ما نمیتوانیم» است؛ این در حالی است که برای فرد مؤمن، هیچ بن بستی وجود ندارد.
تسویف:تسویف از سوف به معنای فردا میآید. یعنی وقتی انسان قصد انجام کار خیری را داشته باشد، شیطان اینگونه به او القاء میکند که هنوز فرصت هست و میتواند آن را در زمان دیگری انجام دهد. این مسئله باعث از دست رفتن بسیاری از فرصتها برای انسان و در نهایت خسران او میگردد.
ایجاد نسیان و غفلت :این مورد در اکثر انسانها اتفاق میافتد. یعنی فرد قصد انجام کار خیر دارد اما شیطان آن را از یاد او برده و او را دچار نسیان میکند. راهکار زمین زدن شیطان برای مقابله با این توطئه، نوشتن کارها و ثبت آنها برای جلوگیری از فراموشی است. همان لحظه که نوشتن را با تأخیر میاندازیم یعنی مورد حمله شیطان قرار گرفتهایم. ثبت کارها و یادآوری آنها و انجام به موقع آن، باعث ناامیدی شیطان از ایجاد نسیان و غفتلت و فرد میگردد.
امر کردن:انسان ممکن است در انجام گناه، به جایی برسد که شیطان برای گمراه ساختن او، نیاز به دادن وعده نداشتهباشد بلکه فرد به عبدی برای شیطان بدل شده و مورد امر و نهی او قرار گیرد. از این روست که قرآن در آیه ۱۶۹ سوره بقره میفرماید: إِنَّما یَأْمُرُکُمْ بِالسُّوءِ وَ الْفَحْشاءِ «او (شیطان) شما را فقط به انواع بدیها و زشتیها دستور میدهد»
استفزاز و اجلاب:استفزاز یعنی بلند کردن و به سرعت به کاری واداشتن و اجلاب یعنی راندن و صیحه زدن با قهر و غضب این کلمه از جلب میآید. یعنی شیطان در قبال برخی افراد، از یک سو با وعدههای فریبنده آنها را از مسیر خیر دور کرده و به سمت شر، سوق میدهد و از سوی دیگر با بستن مسیر خیر، راه بازگشت او را با مشکل رو به رو میسازد.
کانال های استاد رائفی پور http://masaf_raefipour2