می دانیم که پزشکی جدید و داروهای شیمیایی با وجود پیشرفت های شگفت انگیزی که داشته اند در مواردی نقص یا عوارض سوئی به دنبال دارند. طبعا در قیاس با پزشکی مدرن ، طب سنتی نیزدارای نقاط قوت و ضعفی است. در این میان عاقلانه ترین راه اینست که از نقاط قوت هر دو بهره ببریم و از عوارض سوء آنها دوری کنیم:
فایل متنی مزاج در اغذیه – طبع غذاها
نمونه هایی از مواد غذایی گرم و تر (دموی)
لبنیات : کره ، ماست چکیده ، شیر محلی تازه گاو ، شیر گوسفند
صیفی جات : خربزه ، خیار چنبر ، طالبی ، گرمک
میوه ها : انجیر ، انگور ، خرما ، سیب شیرین ، قیسی ، گیلاس ، گلابی ، موز ، بالنگ ، توت ، کشمش
ریشه ها : انوع ترب ، زردک ، سیب زمینی ، شلغم ، هویج
سبزی ها : شبدر ، تربچه ، ترب
حبوبات : گندم ، اقسام لوبیا
گوشت ها : جگر سیاه و سفید ، پاچه ، گوسفند ، بوقلمون ، مرغ محلی ، میگو ، زبان ، چشم
مغزهای گیاهی : بادام درختی شیرین ، بادام زمینی ، تخم طالبی ، تخم خربزه ، کنجد
متفرقه : شیره انگور ، روغن کنجد ، روغن گاو ، دنبه ، روغن بادام تلخ ، ارده ، سمنو ، خاکشیر
» مواد غذایی گرم و خشک (صفراوی)
لبنیات : پنیر کهنه
صیفی جات : بادنجان ، فلفل سبز
میوه ها : انبه ، به ، زیتون ، نارگیل
ریشه ها : چغندر ، پیاز ، سیر ، کلم قمری ، موسیر
سبزی ها : برگ چغندر ، پونه ، نعناع ، پیازچه ، ترخون ، مرزه ، شاهی ، جعفری، رازیانه ، ریحان، شاهتره ، شنبلیله ،
شوید ، کرفس ، انواع کلم ، گزنه ، مارچوبه ، تره ، تره فرنگی
حبوبات : جو دوسر ، لپه ، نخود ، برنج کته ای
گوشت ها : آهو ، اردک ، گاو ) هرچه سن گاو بیشتر باشد سردی آن بیشتر میشود و در گروه سرد و خشک جای میگیرد( ،
بلدرچین ، گنجشک ، شتر مرغ ، شتر ، کبوتر ، خروس ، کباب ، دل
مغزهای گیاهی : بادام هندی ، بادام درختی تلخ ، بادام و پسته کوهی ، پسته ، تخم آفتابگردان ، فندق ، گردو
ادویه ها : آویشن ، اسپند ، چای سبز ، چای سیاه ، خردل ، دارچین ، زردچوبه ، زعفران ، زنجبیل ، زنیان ، زیره ، سیاهدانه
، فلفل ، کاکائو ، گلپر ، وانیل ، هل ، نمک
متفرقه : روغن زیتون ، شیره خرما ، عسل ، شکر سرخ ، شکر سفید ، عرق بهار نارنج
مواد غذایی سرد و خشک (سوداوی)
لبنیات : کشک ، قرقروت
میوه ها : شاه توت ، تمشک ، آلبالو ، ازگیل ، انار ترش ، بالنگ ، تمر هندی ، زالزالک ، زرشک ، سنجد ، غوره ، گریپ
فروت ، لیمو عمانی ، نارنج ، به ترش ، لیموترش ، سیب ترش
سبزی ها : ترشک ، ریواس ، گشنیز
حبوبات : ارزن ، باقلا خشک ، برنج آبکشی ، جو ، ذرت ، عدس ، ماش
گوشت ها : بز ، قلوه ، سیرابی ، شیردان
مغزهای گیاهی : بلوط خوراکی ، شاهدانه
ادویه ها : سماق ، نشاسته ، قهوه
متفرقه : شکر ، فراورده های صنعتی ، سرکه ، آبغوره
مواد غذایی سرد و تر (بلغمی)
لبنیات : پنیر تازه ، خامه ، دوغ ، ماست ، سرشیر ، شیر پاستوریزه
صیفی جات : خیار ، کدو ، گوجه فرنگی ، هندوانه ، کدو حلوائی
میوه ها : آناناس ، توت فرنگی ، آلو ، آلوچه ، پرتقال ، زردآلو ، شلیل ، کیوی ، لیمو ، نارنگی ، هلو ، آب انار
ریشه ها : سیب زمینی
سبزی ها : اسفناج ، بامیه ، خرفه ، قارچ خوراکی ، کاسنی ، کاهو ، لوبیا سبز
حبوبات : باقلا تازه ، نخود سبز
گوشت ها : انواع ماهی ، مغز گوسفند
مغزهای گیاهی : تخم کدو ، تخم هندوانه ، به دانه
متفرقه : اسفرزه ، گلاب ، ماءالشعیر